Blog

Over een kleurenpalet maken

Iedereen heeft wel eens van die kleurenpaletgenerators gebruikt, zo eentje waar je een kleur kiest en de software kiest dan drie, vier of meer andere kleuren die bij dat ene kleur passen. Zeer efficiënt, maar weinig bruikbaar.

Je kan eigenlijk niets bouwen met enkel vijf HEX-codes. Om iets te bouwen heb je een uitgebreider kleurenpalet nodig.

Een goed kleurenpalet bestaat uit drie categorieën: grijzen, primaire kleuren en accentkleuren.

Grijzen

Tekst, achtergrond, panelen … bijna alles in een interface is grijs. En je hebt er meer nodig dan je denkt. In de praktijk zullen dit er ongeveer 8 à 10 zijn. Maar niet te veel dat je niet weet of je moet kiezen tussen een bepaald grijs of een bepaald grijs dat ietsje pietsje donkerder of lichter is. Echt zwart kiezen ziet er te donker en onnatuurlijk uit, kies daarom altijd een zeer donker grijs in plaats van zwart.

Primaire kleur(en)

De meeste website hebben zo één à twee primaire kleuren nodig om acties of navigatie te benadrukken. De primaire kleuren maken de algemene look van de website. En juist zoals met grijs heb je meerdere tinten van de primaire kleur(en) nodig. Een extra lichte tint voor bijvoorbeeld een achtergrond en een donkere tint voor tekst.

Accentkleur(en)

Naast primaire kleuren heeft een website ook accentkleuren nodig om andere dingen uit te lichten voor de gebruiker. Bijvoorbeeld een felle kleur om iets te laten opvallen of een rode kleur om aan te duiden dat er iets destructief gaat gebeuren. En je zal natuurlijk ook verschillende tinten dan die kleuren nodig hebben. Het aantal accentkleuren die je nodig hebt hangt van de website af, maar gebruik ze zuinig en enkel indien nodig.

Geen wetenschap

Een kleurenpalletgenerator is verleidelijk om te gebruiken maar werk systematisch. Wees niet bang om de kleuren bij te stellen naarmate de website of project vordert. Je zal ook gemakkelijker zien welke kleuren werken en welke niet.

Probeer te vermijden om teveel tinten te gebruiken, limiteer je kleurenpalet. En belangrijk, vertrouw op je ogen niet op de cijfers.

Bron: Building your Color Palette


Andere artikelen

Upgrade naar Foundation 6.5

Deze website is gebouwd met Foundation van ZURB en die hebben onlangs Foundation 6.5 uitgegeven. De grote verandering daarin is dat XY grid nu standaard is, XY grid is gebaseerd op Flexbox (CSS Flexible Box Layout). Tijd voor een upgrade dus.

GNU/Linux: niet zo ingewikkeld als je denkt

Op 26 februari heb ik, tezamen met Merijn Supply van Vormingplus, een presentatie gegeven over GNU/Linux in De Krook te Gent.